In May, I contributed to a professional development workshop for Greek teachers organized by Greece’s Institute of Educational Policy, focused on AI in the classroom. Alfavita produced a summary, and I am sharing some segments from it below.

Η εκπαιδευτική Νοημοσύνη στην Τάξη – 750 συμμετοχές στο πρώτο Διαδικτυακό Στρογγυλό Τραπέζι

Μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων/χουσών από την εκπαιδευτική και όχι μόνο κοινότητα συνδέθηκαν διαδικτυακά για να συμμετάσχουν στην ημερίδα με τίτλο: «Η Εκπαιδευτική Νοημοσύνη στην Τάξη. Η Τάξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρώτο Διαδικτυακό Στρογγυλό Τραπέζι» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024.

Περίπου 750 άτομα ήταν εγγεγραμμένα και συνδεδεμένα στην πλατφόρμα την ημέρα της εκδήλωσης, ενώ πάνω από 1.400 προβολές της ημερίδας έχουν καταγραφεί ήδη στο κανάλι του ΙΕΠ στο YouTube. Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη προς προβολή στο https://www.youtube.com/live/Xr0lUww1Z6Y?feature=shared

A screenshot of a Microsoft teams meeting showing eight participants, including Γιώργος Βελετσιάνος, Καθηγητής στο University of Minnesota, Ελένη Μαγγίνα, Καθηγήτρια στο University College Dublin, Μανώλης Μαυρίκης, Καθηγητής στο University College London, Χρυστάλλα Μουζά, Καθηγήτρια στο University of Illinois Urbana-Champaign,  Βάλια Καϊμάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Δημοσιογράφος, Κίμων Δρακόπουλος.

AI in the classroom

Η Ημερίδα αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση μιας σειράς δράσεων διαλόγου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση και συμμετείχαν τέσσερις Έλληνες και Κύπριοι Ακαδημαϊκοί που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση:

Γιώργος Βελετσιάνος, Καθηγητής στο University of Minnesota (https://www.linkedin.com/in/george-veletsianos-5771a42b/)

Ελένη Μαγγίνα, Καθηγήτρια στο University College Dublin (https://www.linkedin.com/in/prof-eleni-mangina-0251a8/)

Μανώλης Μαυρίκης, Καθηγητές στο University College London (https://www.linkedin.com/in/manolis-mavrikis-14b0574/)

Χρυστάλλα Μουζά, Καθηγήτρια στο University of Illinois Urbana-Champaign (https://www.linkedin.com/in/chrystalla-mouza-14a36334/)

Το διαδικτυακό Στρογγυλό Τραπέζι συντόνισε η Βάλια Καϊμάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Δημοσιογράφος (https://www.linkedin.com/in/valiakaimaki/)

Παρέμβαση εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό, πραγματοποίησε το μέλος της κύριος Κίμων Δρακόπουλος (https://www.linkedin.com/in/kimon-drakopoulos-a5663341), Καθηγητής στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνια, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης και στην αξία των ανθρωπιστικών επιστημών για τη συνδιαμόρφωση των εξελίξεων αυτών. Ο κ. Δρακόπουλος τόνισε την αξία ανάπτυξης δεξιοτήτων κριτικής σκέψης για τους εκπαιδευόμενους, ενώ επεσήμανε τις προκλήσεις της ΤΝ για την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια των δεδομένων, την μεροληψία των αλγορίθμων, το ψηφιακό χάσμα που μπορεί να δημιουργηθεί σε περιοχές με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες όπως είναι η Ελλάδα, την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης και επιμόρφωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα ΤΝ, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία των εκπαιδευόμενων, όπως εξαρτήσεις από την ψηφιακή τεχνολογία και την κοινωνική απομόνωση.

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν οι τρέχουσες εξελίξεις και οι μελλοντικές προοπτικές της ΤΝ στον εκπαιδευτικό τομέα, κυρίως στο διεθνή χώρο. Οι τοποθετήσεις κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους έως τα επιτακτικά ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ στην εκπαίδευση και όχι μόνο. Τονίστηκαν οι μετασχηματιστικές δυνατότητες της εκπαιδευτικής τεχνολογίας ΤΝ, η οποία φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές μαθαίνουν και οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν. Οι πλατφόρμες προσαρμοστικής μάθησης και τα ευφυή συστήματα διδασκαλίας εξατομικεύουν την εκπαίδευση όσο ποτέ άλλοτε. Αυτές οι τεχνολογίες αξιολογούν τις εξατομικευμένες ανάγκες των μαθητών σε πραγματικό χρόνο, προσαρμόζοντας το περιεχόμενο για τη βελτιστοποίηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Έγινε αναφορά σε πληθώρα περιπτώσεων, δυνατοτήτων και ψηφιακών συστημάτων (tutoring systems, διερευνητικά περιβάλλοντα μάθησης, chatbots, χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, avatars κ.α) που μπορούν να βρουν εφαρμογή στην τάξη καθιστώντας τη μάθηση πιο προσιτή και ευχάριστη.

Εκτενής αναφορά όμως έγινε και σε ηθικά ζητήματα. Τονίστηκε η σημασία της προστασίας των δεδομένων, της διαφάνειας, της αλγοριθμικής δικαιοσύνης και της ηθικής χρήσης της ΤΝ σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Επισημάνθηκε η ανάγκη διασφάλισης της υπεύθυνης χρήσης της νέας τεχνολογίας, με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με τρόπους που βελτιώνουν την εκπαίδευση χωρίς να διακυβεύεται η ιδιωτικότητα, η συμπεριληπτικότητα και η ισότητα ευκαιριών.

Συζητήθηκαν επίσης, επιφυλάξεις των εκπαιδευτικών για τον μελλοντικό τους ρόλο. Η ΤΝ θα πρέπει να ενισχύσει και όχι να αντικαταστήσει τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί είναι αναντικατάστατοι ως προς την ικανότητά τους να εμπνέουν και να καθοδηγούν. Η ΤΝ μπορεί να κάνει το μάθημα πιο ζωντανό, να αναλάβει καθήκοντα ρουτίνας, επιτρέποντας στους εκπαιδευτικούς να επικεντρωθούν περισσότερο στην προώθηση της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας. Έγινε επίσης, αναφορά στη διαδικασία αξιολόγησης του μαθητή (ζητήματα αντιγραφής ή λογοκλοπής).

Η μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών αναδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τη διερεύνηση των διαδικασιών αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και το ενδιαφέρον για την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών μας.